10 tips voor het kiezen van een sportschool die écht bij jou past!
8 april 2018 

10 tips voor het kiezen van een sportschool die écht bij jou past!

Wil je graag beginnen met sporten? Of sport je al en wil je een keer iets anders? Dan begint dit avontuur met het uitkiezen van de juiste plek. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Er bestaan zoveel verschillende sportscholen dat het moeilijk kiezen is. Je ziet soms door de bomen het bos niet meer. Overkomt dit jou ook? No worries, volg deze 10 tips voor het kiezen van een sportschool die perfect bij jou past! 

1: Wat zijn jouw verwachtingen van een sportschool?

Wat verwacht je nou eigenlijk van een sportschool? Wat zijn jouw wensen voor tijdens het sporten? Welke faciliteiten vind jij belangrijk? Zet je verwachtingen op een rijtje, maak hier een lijstje van en bekijk per sportschool wat de aanwezige faciliteiten zijn.

Denk hierbij aan het volgende: individuele begeleiding, groepslessen, een introductieles, voorbeeldschema’s, cardio apparatuur, losse gewichten, kluisjes, douches, een zonnebank en/of een sauna.

2: Wat wil je bereiken?

Welk doel wil je graag behalen met het sporten? Wil je graag krachttraining doen of juist werken aan je conditie? Wil je afvallen of spieren krijgen? Stel jezelf een duidelijk doel en kies aan de hand hiervan je sportschool. Er zijn namelijk sportscholen die zich voornamelijk focussen op krachttraining, hier vind je bijvoorbeeld een squat-rek, voldoende vrije gewichten en barbells. Terwijl andere sportscholen juist gefocust zijn op conditietrainingen of het aanbieden van verschillende sportklasjes.

3: Welke sportlessen worden aangeboden?

Welke extra mogelijkheden biedt de sportschool aan? Kun je er bijvoorbeeld groepslessen nemen? Sommige mensen vinden het heerlijk om in hun uppie te sporten terwijl anderen het sporten in een groep heel motiverend vinden werken. Ben jij iemand die graag klasjes volgt? Dan is het natuurlijk ook fijn als dit is opgenomen in het aanbod van je sportschool.

Vind je het ook lekker om in de openlucht te sporten! Steeds meer sportscholen bieden ook bootcamptrainingen aan. Dit zijn uitdagende groepslessen waarbij er gebruik gemaakt wordt van de omgeving. Is dit wel iets voor jou? Klik hier.

4: Wil je persoonlijke begeleiding?

Wil je graag hulp krijgen bij het sporten? Kijk dan zeker of de sportschool dit aanbiedt en welke sportbegeleiding is opgenomen in de abonnementen. Veel luxere sportscholen hebben persoonlijke begeleiding en stellen een persoonlijk sportschema op. Bij de goedkopere, basic sportscholen is dit vaak niet het geval. Heb je dit nodig of vind je dit prettig? Ga dit dan zeker na bij de sportscholen die je op het oog hebt.

5: Hoeveel wil (en kun) je uitgeven?

Wat wil je ongeveer maandelijks uitgeven? Over het algemeen is de stelregel: des te meer je betaalt, des te meer mogelijkheden de sportschool heeft. Zo bestaan er dure fitnesscentra met alles erop en eraan waar gerust 100 euro per maand betaalt. Hier kun je vaak gebruikmaken van wellnessfaciliteiten zoals een sauna en zwembad. Heel fijn natuurlijk, maar niet iedereen vindt dit nodig. Wanneer je goed zelfstandig kunt sporten en eigenlijk meer op zoek bent naar een ruimte met fitnessapparaten, dan zou een basic sportschool ook een goede keuze kunnen zijn.

6: Welke abonnementen worden aangeboden?

Hoeveel wil je gaan uitgeven aan je fitness abonnement? Ga je liever voor luxe of voor zo goedkoop mogelijk? Denk er ook goed over na voor wat voor een termijn je het abonnement wilt afsluiten, een langer abonnement is vaak goedkoper maar je zit hier wel langer aan vast. Lees de algemene voorwaarden goed door en let vooral op de opzeggingstermijn. Kun je het abonnement ook eerder stopzetten of bijvoorbeeld op pauze zetten als je op vakantie gaat?

7: Let op speciale aanbiedingen?

Veel sportscholen hebben regelmatig speciale acties om nieuwe leden binnen te halen, zo hoef je soms geen inschrijfgeld te betalen of krijg je een aantal zonnebanksessies cadeau. Ook via Groupon kun je vaak voor een mooi bedrag een fitnessabonnement aanschaffen. Bekijk welke aanbiedingen voor jou het meest gunstig zullen zijn en informeer ook naar de maandelijkse prijs zodra de actie voorbij is. Zo een aanbieding moet natuurlijk niet de doorslaggevende factor zijn in jouw keuze voor een sportschool, maar zie het als de kers op de taart als je een sportschool vindt die goed bij jou past.

8: Wat zijn de openingstijden?

Wanneer zou je graag willen sporten? Komt ‘s ochtends je goed uit? Of juist ‘s avonds na het werk? Bedenk dit van te voren en kijk dan eens goed naar de openingstijden van de sportscholen die je op het oog hebt.

Wil je graag in het weekend sporten? Let er dan goed op of dit mogelijk is. De openingstijden in het weekend verschillen namelijk vaak sterk van de doordeweekse openingstijden.

9: Is de locatie van de sportschool handig voor jou?

Naar de sportschool gaan, én blijven gaan, vergt discipline. Je zult echt niet altijd evenveel zin hebben om te  gaan, soms ben je gewoon moe en soms heb je simpelweg geen zin.

Als je sportschool dan dichtbij je werk of woning is, dan is de stap kleiner om toch wel te gaan.

10: Leer de sportschool kennen! 

Veel sportscholen bieden een gratis proefles aan, soms heb je de mogelijkheid om de sportschool een week gratis uit te proberen. Maak hier zeker gebruik van! Veel sportscholen bieden verder ook de optie van een proefabonnement, hierbij kun je de sportschool een maandje uitproberen.

Vraag je bij het proeftrainen het volgende af:

  • Hoe is de begeleiding?
  • Worden er ook groepslessen aangeboden? (en probeer deze ook uit)
  • Hoe druk is het (op verschillende momenten)?
  • Kan ik douchen na het sporten?
  • Zijn alle faciliteiten aanwezig waar ik graag gebruik van wil maken?
  • Bevalt de sfeer me?
  • Voel ik me op mijn gemak?
  • Zie ik me hier het komende jaar/de komende jaren sporten?

Wil je graag gaan sporten maar twijfel je of een sportschool wel bij je past?

Dan zou MoveMakers wel echt iets voor jou kunnen zijn! Wij zijn geen sportschool maar bieden wel bootcamps, trainingen en workshops op het gebied van sport en beweging aan. Ben je benieuwd? Je bent altijd welkom voor een gratis proefles.

Over de schrijver
Lizet Bakker is de oprichter en eerste trainer van MoveMakers, en heeft passie om zoveel mogelijk vrouwen in beweging te brengen! Sporten is het perfecte middel om fysieke, mentaal en emotioneel in balans te blijven.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down