Vechtsporten: Boksen, Judo, Krav Maga en MMA

Vechtsporten: Boksen, Judo, Krav Maga en MMA

Een uppercut. Een trap. Een stevige greep. In de afgelopen jaren hebben steeds meer vechtsporten het grote publiek weten te vinden. Het geeft veel mensen een goed gevoel om te weten dat ze zichzelf kunnen verdedigen. Het beoefenen van een vechtsport is namelijk niet alleen een ideale manier om fit en slank te worden. Je geeft je zelfvertrouwen er een flinke boost mee en leert ook nog eens allerlei technieken.

Mijn ervaringen met de vechtsport

In de tijd dat ik herstellende was van burnoutklachten ben ik diverse vechtsporten gaan uitproberen. Als eerste begon ik met Krav Maga: lieve help, wat vond ik dat een drama! Stel je een 'vechtspel' voor waarbij je door drie mensen tegelijk wordt aangevallen. Daarbij kunnen ook wapens worden gebruikt. En of je jezelf daar maar even tegen wilt verdedigen. Al gauw bleek dat soort vechten (nog) niets voor mij. Vervolgens heb ik een training zelfverdediging gedaan gecombineerd met MMA. Dit vond ik geweldig om te doen. Na ongeveer tien trainingen te hebben gedaan wilde ik door, ik wilde meer. Het was zo heerlijk om een uur lang te zweten, geen boe of ba meer uit te kunnen zeggen en met een voldaan gevoel naar huis te gaan. Ook was dit een perfecte manier om alle dagelijkse frustratie kwijt te raken. Van hieruit ben ik bij een personal trainer kickboksen terecht gekomen. Ik leerde de fijne kneepjes van het vak te en stond minimaal twee keer per week in de sportschool uppercuts, knietjes en trappen uit te delen. Een meer dan welkome afwisseling van het veel in de auto zitten, vergaderingen bijwonen en een bedrijf uit de grond stampen. Ook nu nog haal ik heel veel plezier en voldoening uit kickboksen. Het is een vechtsport die ik iedereen kan aanraden.

Welke vechtsporten zijn er allemaal?

Er zijn werkelijk honderden vechtsporten - of vechtkunsten - die je kunt beoefenen, waarvan een aantal tegenwoordig overbekend zijn. De ene vechtsport richt zich meer op de verdediging, terwijl de andere meer de nadruk legt op de aanval. Vrijwel alle vechtsporten zijn contactsporten, waarbij je gebruik maakt van stootkussens en met anderen sport. Er worden ook steeds vaker trainingen gegeven die vechtsporten vooral gebruiken als middel om conditie, kracht en coördinatie te verbeteren. Een aantal bekende vechtsporten:
  • Krav Maga
Krav Maga is voornamelijk gericht op de verdediging. Het is ontstaan in Hongarije en is door het leger van Israël verder ontwikkeld. Krav Maga trainingen zijn gebaseerd op uiteenlopende realistische situaties, zoals een aanval met een mes of vuurwapen. Boksen is al sinds 1904 een Olympische sport en is gepopulariseerd door onder andere de Rocky films en de legendarische bokser Mohammed Ali. Bij deze vechtsport is alleen het gebruik van de handen toegestaan; er mag niet geschopt worden. Er ligt uiteraard veel nadruk op stoottechnieken, maar ook conditietraining is heel erg belangrijk.
  • Kickboksen
Kickboksen is een vechtsport die erg lijkt op het standaard boksen, met het verschil dat hier zowel de handen als de benen gebruikt mogen worden. Het is een combinatie van diverse vechtsporten en dat zie je goed terug in de ring.
  • Karate
Karate komt van origine uit Japan. Vrijwel iedereen die de jaren '80 heeft meegemaakt is er wel bekend mee via de populaire film Karate Kid. Net als bij het kickboksen draait het om stoten, trappen en afweren, uiteraard met specifieke technieken en zonder bokshandschoenen.
  • Judo
Judo is een zelfverdedigingskunst die ook uit Japan is overgewaaid.  Het woord betekent letterlijk 'zachte weg'. Bij Judo wordt gebruik gemaakt van grepen en worpen. Trappen en stoten zijn volgens de officiële regels van deze vechtsport verboden. Het gaat erom de tegenstander vast te grijpen, hem vervolgens op de grond te krijgen met een worp en daar in bedwang te houden.
  • Hapkido
Dit is een nog jonge en niet zo bekende Koreaanse verdedigingssport met wortels in het Japanse Aikido. Hap staat voor harmonie in lichaam en geest, Ki staat voor innerlijke kracht en Do is de wil om iets te bereiken. Bij deze vechtkunst wordt gebruikt gemaakt van diverse elementen zoals valbreken, gewrichtsklemmen, wapens en diverse trap- en stoottechnieken.
  • Taekwondo
Ook Taekwondo komt ook uit Korea en is een echte verdedigingssport. De beoefenaars moeten respect naar elkaar uiten en beschikken over een flinke dosis zelfbeheersing. Taekwondo wordt daarom door velen niet beschouwd als een pure vechtsport. Het doel is voornamelijk de ontwikkeling van een sterk persoonlijk karakter, niet zozeer het fysiek uitschakelen van een tegenstander.

De voordelen van een vechtsport

Net als alle andere sportieve activiteiten is ook het beoefenen van een vechtsport een ideale manier om fit te worden. Het maakt niet uit welke variant je kiest, je zult altijd kracht en conditie opbouwen, verfijnde technieken leren en calorieën verbranden. En er zijn nog meer voordelen te noemen:

Je kunt jezelf verdedigen

Dit blijft helaas nog steeds een noodzakelijke vaardigheid. Waar je ook bent, je loopt altijd het risico om in een fysieke confrontatie terecht te komen. Dan is het prettig om van tevoren te weten dat je je mannetje kunt staan.

Het is goed voor je mentale gezondheid

Door regelmatig een vechtsport te beoefenen beheers je niet alleen je lichaam steeds beter, je krijgt ook meer controle over negatieve emoties als angst en agressie. Je zult merken dat je mentaal veel stabieler wordt, waardoor je in het dagelijks leven veel beter met dingen als stress kunt omgaan.

Je ontdekt je grenzen kennen

Je kunt veel meer dan je denkt, dat geldt voor bijna iedereen. Dankzij een vechtsport kun je Je lichamelijke en geestelijke grenzen scherp krijgen. Vervolgens kun je beginnen ze te verleggen. En als je duidelijk voor jezelf weet waar jouw grenzen liggen, wordt het ook steeds makkelijker om ze duidelijk aan te geven voor anderen.

Je voelt hoe lichaam en geest verbonden zijn.

De een kan niet functioneren zonder de ander. Een vechtsport dwingt je om beide te trainen en te verscherpen, waardoor je een gezonde balans kunt vinden tussen lichaam en geest.

Je leert discipline

Dit is een belangrijk element van elke vechtsport. Om technieken te leren zul je ze talloze keren moeten herhalen. Je zult jezelf moeten leren beheersen tijdens het sparren. Je zult moeten wennen aan strakke ritmes en routines. Dit alles leert je om heer en meester over jezelf en je omgeving te zijn.

Wat zijn de kosten voor het beoefenen van een vechtsport?

Wat je precies kwijt gaat zijn hangt natuurlijk af van het soort vechtsport en waar je je lessen wilt gaan volgen. Voor de meeste vechtsporten is de aanschaf van een speciaal uniform nodig. Sportscholen die gespecialiseerd zijn in een of meerdere vechtsporten bieden vaak alleen een vast lidmaatschap, omdat je je aansluit bij een vereniging. Let altijd op of je een jaarabonnement moet afsluiten, of dat je per maand kunt opzeggen. Er zijn ook locaties te vinden waar strippenkaarten worden aangeboden. En het is altijd aan te raden om te vragen naar de mogelijkheid om een vrijblijvende proefles te volgen.

Wat biedt Schiedam op het gebied van vechtsporten?

Yohan Dojo: boksen, thai-kickboksen en Kyokushinkai-karate. Budosport Schiedam: boksen, kickboksen en karate. Het is een mooie sportschool met veel mogelijkheden. Boksschool de Haan: boksen (de naam zegt het al...!). Wing Chun Schiedam: deze aan Kung Fu gerelateerde vechtsport uit China wordt hier op donderdagavonden gegeven. Bassai Dai Dojo: karate en Jiu Jutsu Taekwondo Apuro: taekwondo trainingen meerdere dagen per week, zowel in Schiedam les geven als in Maassluis. Krav Maga Tromp: ook deze naam spreekt voor zich. Voor vrijwel alle bovenstaande sportscholen en verenigingen geldt dat ze zowel voor volwassen als voor kinderen diverse trainingen aanbieden. Uiteraard is deze lijst niet compleet. Aanvullingen zijn van harte welkom. En laten we voor de volledigheid ook de BoksBootcamp van MoveMakers zelf niet vergeten. Dit is geen daadwerkelijke vechtsport, maar vooral gericht op algehele fitheid. Desondanks blijft het een goede uitlaatklep om letterlijk en figuurlijk alle stress van een drukke werkweek van je af te stoten. Kom eens langs voor een vrijblijvende proefles!
Reactie plaatsen