Page content

Calorieën

Calorieën zijn een maateenheid van energie die geleverd worden door het voedsel dat wij eten en drinken. Het menselijk lichaam heeft energie nodig om te functioneren, dus calorieën zijn van harte welkom! Beweging kost energie, maar ook de primaire processen moeten gevoed worden. Zonder goede voeding kan bloed niet stromen, werken organen niet optimaal en kunnen de hersenen hun werk niet goed doen. Het is dus van levensbelang om dagelijks voldoende calorieën binnen te krijgen.

Niet iedere calorie is precies hetzelfde. Voedsel bestaat uit drie verschillende bouwstoffen die calorieën leveren: vet, eiwitten en koolhydraten. Deze drie bouwstoffen hebben elk hun eigen functie en worden elk op hun eigen wijze door het lichaam gebruikt.

Koolhydraten worden tijdens het verteren direct omgezet in glucose en glycogeen. Zij leveren vooral snelle energie, wat vooral van pas komt vlak voor een grote fysieke inspanning. Daarom eten duursporters bijvoorbeeld veel koolhydraten de avond of ochtend voor een belangrijke wedstrijd.

Vetten worden voornamelijk gebruikt voor het onderhoud van celmembranen en het op peil houden van de hormoonspiegel. In vergelijking met koolhydraten is vet is een vorm van duurzame energie; je bloedsuikerspiegel stijgt er niet snel door. Het lichaam is in staat om vetten om te zetten in glucose, maar dit is een intensief proces dat vrijwel alleen in noodsituaties (ondervoeding) in gang wordt gezet.

Eiwitten zijn onmisbaar voor de groei en het behoud van spieren. Het zijn de bouwstenen van ons lichaam en helpen bij het herstel na een zware workout. Veel serieuze sporters zweren dan ook bij een eiwitrijk voedingspatroon. Vlees en vis zijn klassieke bronnen van eiwit. Maar ook zuivel en eieren zijn uitstekende leveranciers. Ook zijn er veel plantaardige eiwitten beschikbaar, zoals granen en peulvruchten (soja, kikkererwten, bonen).

 

Comment Section

0 reacties op “Calorieën

Plaats een reactie


*