sporter ester

Ester - Revaliderende Sporter

‘Lizet bagatelliseerde mijn angst niet.’

'Ik sla geen zondag training over.'

In oktober 2015 zette een val van de trap het leven van Ester van Aalst (50) totaal op zijn kop. Als onderdeel van het revalidatieproces, kwam ze begin 2017 By Lizet terecht. “Voor m’n val was ik geen sporter. Ik had - net als half Nederland - een abonnement bij de sportschool waar ik nooit kwam. Nu ben ik heel trouw, ik sla bijna geen zondag over. Bewegen is echt leuk geworden.”

boksen met ester

"De angst dat ik weer zou vallen en mijn spier nogmaals zou scheuren was groot.”

“Het waren maar 5 treden, maar ik kwam zeer ongelukkig terecht. Ik werd niet direct serieus genomen door de artsen. Eenmaal in het ziekenhuis bleek een spier in mijn bovenbeen compleet afgescheurd en moest ik geopereerd worden. Spieren en pezen genezen langzaam dus na de operatie mocht ik 6 weken mijn knie niet buigen. Ik logeerde een maand bij mijn zus en toen ik daarna weer thuis ging wonen, had ik een actieradius van ongeveer 50 meter.”

“In het begin kwam er elke avond iemand anders koken en eten en nam een fysiotherapeut me af en toe mee naar buiten om een stukje te lopen. Tegen het einde van dat jaar, was mijn brace af en kon ik weer autorijden. Dat gaf enorm veel bewegingsruimte, maar op 31 december 2015 stapte ik uit de auto en scheurde mijn spier opnieuw…

Die avond lag ik om 22 uur in bed met de gordijnen open naar het vuurwerk te kijken. Geen goed begin van het nieuwe jaar. Ik werd daarna opnieuw geopereerd en mocht nogmaals 7 weken mijn knie niet buigen. In de tussentijd zie je je been helemaal wegtrekken en ik was echt bang geworden. De angst dat ik weer zou vallen en mijn spier nogmaals zou scheuren was groot.”

sporten ester

"Daar scoorde ze meteen punten mee, want ze nam me serieus."

“Gaandeweg kreeg ik de behoefte om weer meer te bewegen, maar ik was nog steeds bang. Toen zag ik op Facebook een advertentie van By Lizet en heb ik haar een mailtje over mijn situatie gestuurd. Tijdens het eerste telefonische contact vroeg Lizet of ze met mijn fysiotherapeut mocht overleggen. Daar scoorde ze meteen punten mee, want ze nam me serieus. Daarna hebben we elkaar ontmoet om te bespreken wat ik wilde. Voor mij was het heel belangrijk dat ze mijn angst kon begrijpen. Lizet gaf met gevoel dat ze het begreep en bagatelliseerde het niet.”

"Elke keer worden de oefeningen ietsje lastiger."

“Aan het begin was op het gras lopen al spannend. Ik heb echt jankend rondjes gelopen. We hebben onderzocht waar de pijn zat en waar niet. Mijn benen moesten sterker worden. Ik durfde nauwelijks kniebuigingen te maken en dacht dat als ik op de grond lag, ik niet meer overeind zou komen. We zijn samen gaan puzzelen, wat vind ik makkelijk en hoe krijg ik meer zekerheid.


Ik heb sindsdien bijna elke week een personal training gevolgd bij Lizet. Elke keer worden de oefeningen ietsje lastiger. Aan het begin ging het er om dat ik weer in beweging kwam, inmiddels ben ik echt aan het sporten. Wat ik verrassend leuk vind is boksen. Daar kan je echt energie in kwijt.”

“Souplesse weer terugkrijgen gebeurt hier By Lizet. Als ik niet was gaan trainen, had het revalideren veel langer geduurd. Lizet’s trainingen brengen me veel: er zitten elementen in die ze ook met anderen doet, maar de training wordt echt op mij afgestemd.

Ze legt de focus op dingen die ik wél kan en geeft me het vertrouwen dat je met een lijf dat niet zo goed mee wil, toch lekker kan sporten. De angst komt soms aanvliegen, maar daar kunnen we het dan gewoon over hebben. Door langzaam op te bouwen, komt het vertrouwen gaandeweg terug.”


“Sinds een paar maanden fiets ik weer. Lizet wist dat fietsen voor mij een grote wens was en de groep dames die voor mij traint wist het ook. Dus toen ik op een zondag ineens aan kwam fietsen kreeg ik een groot applaus. Heel tof. Onlangs heb ik eindelijk dat slapende sportschool abonnement opgezegd. Zodra ik me klaar voel om door te stromen, ga ik meedoen met de groepslessen. Die meiden zijn heel leuk en met tien mensen tegelijk sporten is ook gewoon gezellig. Daar ga ik voor!”


arrow_drop_up arrow_drop_down