Hoe fit voel jij je? #fitheidstest
3 oktober 2018 

Hoe fit voel jij je? #fitheidstest

Blakend van gezondheid. In topvorm. Een opgewekt humeur. Bruisend van levenslust. Iedereen heeft zo zijn eigen idee over wat het precies betekent om fit te zijn. Fitheid kun je immers op meerdere manieren definiëren, afhankelijk van de invalshoek. Is het iets lichamelijks, of vooral iets geestelijks? Bestaat het uit één of meerdere factoren? Over een ding kunnen we het denk ik wel meteen met elkaar eens zijn: we willen ons allemaal fit voelen. Maar is het eigenlijk te meten? Ja en nee!

Sommige dingen zijn simpel objectief te meten. Vetpercentages, gewicht, spierkracht, longinhoud. Maar zegt dit altijd iets over hoeveel levenslust jij hebt?

Niet echt. Iemand met overgewicht kan makkelijk een geweldige levensgenieter zijn. Net zoals iemand die bovengemiddeld sterk is het helemaal niet zo zonnig hoeft in te zien.

positief sportenToch proberen we bij MoveMakers onze dames fysiek zo fit mogelijk te maken en te houden. Vast staat namelijk dat lichaamsbeweging endorfines laat loskomen: de zogenaamde geluksstoffen die bijdragen aan een goed humeur en een positieve kijk op het leven. Daar gaan we voor en in dat kader hebben wij de MoveMakers Fitheidstest in het leven geroepen!

recordAfgelopen week was het weer zover. De deelneemsters konden oude records verbreken en nieuwe scores laten vastleggen. Tot nu toe hebben we vooral gekeken naar fitheid in de zin van spierkracht, conditie en flexibiliteit. Subjectieve factoren als hoe lekker iemand zich voelt, of hoeveel levenslust iemand heeft werden buiten beschouwing gelaten. Toch zou het misschien niet gek zijn om ook die de volgende keer in kaart te brengen. Zo brengen we nog meer perspectieven samen en ontstaat er een completer beeld van onze dames. Wat vind jij?

Het was in ieder geval wederom een feest om deze unieke test weer te mogen doen met zoveel fanatieke sporters uit Schiedam, Vlaardingen en omstreken! Tijdens een training waarbij een test wordt afgenomen loop je vaak net een stukje harder. Je wilt namelijk echt je beste resultaat zien. Dit is wat we vaak horen van de dames die meedoen. Ze geven alles. En ze doen het voor zichzelf!

Deze twee mooie ervaringen wil ik je niet onthouden:

  1. Hilde, 19 jaar, deed 4 maanden geleden mee met de conditietest. Ze haalde met moeite de 3.6. Het ging met veel gehijg en gepuf, want ze kwam echt lastig vooruit. Afgelopen week deed ze dezelfde test opnieuw. Dit keer haalde ze maar liefst de 6.2! En ze zei na afloop: ‘na afloop was ik eigenlijk nog niet eens zo moe'. Dat belooft wat voor de volgende keer. Chapeau, Hilde, en blijf zo doorgaan!
  2. Jennifer, 30 jaar, deed in januari haar allereerste Fitheidstest. Ze heeft zichzelf toen gewogen op 140 kilo. Ze had als doel gesteld om echt te gaan afvallen doorweegschaal flink te gaan sporten en op haar voeding te gaan letten. En zie daar: slechts acht maanden later staat ze weer op de weegschaal en is 35 KILO KWIJT! En dan hebben we het nog niet eens over de geweldige resultaten die ze behaald heeft wat betreft extra kracht en conditie. Jennifer, je bent een topper!

Ook sporters die nog niet eerder aan de Fitheidstest hadden meegedaan en het nu voor het eerst ervoeren waren heel erg enthousiast. Enkele kreten: ‘super toffe test!' ‘Is er ook een gemiddelde?!' en ‘het ging veel beter dan verwacht!'

De MoveMakers Fitheidstest is voor iedereen een uitdagende manier om te zien hoeveel kracht en conditie je hebt. En uiteraard moet het leuk blijven. Je bent nooit verplicht om ergens aan mee te doen als je denkt dat je niet kan, of als je gewoonweg niet wil. Onze testen zijn een motiverende stok achter de deur, het zijn geen legeroefeningen!

Tot slot een woordje aan al onze sporters:

jullie zijn stuk voor stuk kanjers! En aan alle toekomstige leden van MoveMakers: jullie zijn altijd van harte welkom. Het is nooit te laat voor een goed begin!

Over de schrijver
Lizet Bakker is de oprichter en eerste trainer van MoveMakers, en heeft passie om zoveel mogelijk vrouwen in beweging te brengen! Sporten is het perfecte middel om fysieke, mentaal en emotioneel in balans te blijven.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down