Qi Gong in Schiedam; een primeur
22 juni 2019 
in Sporten

Qi Gong in Schiedam; een primeur

Dat het Verre Oosten veel manieren kent om zowel de lichamelijk als geestelijke gezondheid te behouden èn te verbeteren is geen geheim. Geregeld doen er diverse oefeningen en routines hun intrede in het Westen. Zoals laatst op een ochtend in Schiedam, met een les Qi GongHoog tijd voor By Lizet om eens kennis te maken met deze Chinese leer!

‘Qi Gong’? Wat betekent dat precies?

Misschien dat je al enigszins bekend bent met de term Qi. Ik had er voorafgaand aan deze les van gehoord. Werd het doorgaans niet vertaald als energie? Na een paar minuten rondspeuren op het internet bleek dat het iets complexer ligt.

Qi gong buitenDe letterlijke vertaling ligt namelijk dichter bij ademhaling, lucht of gas. Gong betekent kracht uitoefenen met de focus op het bereiken van resultaat. Tijdens mijn online speurtocht kwam ik deze mooie definitie van Qi Gong tegen: ‘het beheersen van en werken met levensenergie.’

Qi Gong oefeningen zijn meestal op zichzelf staande oefeningen waarbij de lichaamsdelen volgens een voorgeschreven patroon bewegen. Als geheel vormt Qi Gong de basis voor vele Oosterse gevechtskunsten en meditatietechnieken.

Wat was mijn eerste indruk na deze les?

Ik hou van nieuwe dingen ontdekken, nieuwe mensen ontmoeten. En het mag duidelijk zijn dat bewegen een passie is. Het mij nog onbekende Qi Gong leek me dus een spannende uitdaging. Vol goede moed stapte ik op een dinsdagochtend de deur uit. Eenmaal aangekomen bleek de les net te zijn begonnen. Oh jee, volgende keer iets meer haasten misschien?

De andere deelnemers waren aan de slag gegaan met een meridiaanklopper. Een wat? Op zijn simpelst gezegd is dit een soort van ruggenkrabber, alleen dan met een balvormig uiteinde. Hiermee klop je op de ‘meridianen’ van een ander, zodat deze worden geactiveerd. Voor wie het nog niet wist: het meridiaanconcept is een fundamenteel onderdeel van de Chinese geneeskunde. Levensenergie stroomt in vaste banen – de meridianen – door het lichaam. Door deze te stimuleren met de klopper verbeter je de bloedsomloop en de energiestroom. Omdat het mijn eerste keer was liet ik dit alles over me heen komen. En eerlijk gezegd: het voelde helemaal niet vervelend!

Vervolgens kwamen de lichamelijke oefeningen aan bod. Nu ben ik vooral gewend om fysiek inspannend bezig te zijn,qi gong houding tot het uiterste te gaan en de zweetdruppels rijkelijk te laten vloeien. Dit was compleet het tegenovergestelde! Hier gold rust, regelmaat, inspannen en weer ontspannen. We werden verteld om vloeiende bewegingen te maken, waarbij we naar de buik toe moesten inademen. Het voelde zeer ontspannen aan. De oefeningen op zich waren niet moeilijk; ik denk dat niemand moeite zal hebben ze te leren. Het losmaken van het lichaam kwam zelfs overeen met mijn eigen sportlessen. Tof om te zien!

Na afloop van de les voelde het niet alsof ik net een intensieve sportsessie achter de rug had. Mijn toestand was vooral heel ontspannen. Een interessante gewaarwording, want ook bij Qi Gong blijkt je je relaxter gaat voelen door te bewegen. En via de lichamelijke activiteit kom je ook weer dichter tot jezelf.

Is Qi Gong aan te raden?

Jazeker! Het is vooral ideaal voor mensen die lichamelijk actief willen zijn en in balans willen komen, maar niet zo van superintensieve, actiegerichte sport houden. Een volgende les staat hier al op de agenda! En dan kom ik zeker weten op tijd. Zonder gehaast, ik sta gewoon wat eerder op!

Over de schrijver
Lizet Bakker is de oprichter en eerste trainer van MoveMakers, en heeft passie om zoveel mogelijk vrouwen in beweging te brengen! Sporten is het perfecte middel om fysieke, mentaal en emotioneel in balans te blijven.
Reactie plaatsen