arrow_drop_up arrow_drop_down
Sporten doe je voor...
23 mei 2019 
in Sporten

Sporten doe je voor...

Waarom ik blij word van sportlessen geven … Elke woensdagavond sta ik samen met tien andere vrouwen in een sportzaal in Schiedam. Met ontzettend veel plezier geef ik een uur lang sportles: van buikspieroefeningen tot conditie- en krachttraining en nog veel meer. Het draait allemaal om sportieve fun en het elkaar verder helpen.

Voor elke sessie gebruik ik verschillende materialen om de dames een optimale conditie te bezorgen. Ze doen een jump squat aan de ringen, ze boksen tegen een dikke mat, doen crunches op de gymmatjes, of doen wisselsprongen op de banken. Alle oefeningen zijn erop gericht om de deelneemsters zich fitter te laten voelen. Ik vind het ontzettend tof om sportles te geven, om vrouwen uit te dagen meer uit zichzelf te halen. Maar wat is precies mijn motivatie? Wat maakt sport tot één van mijn grote passies? Daar ga ik nu antwoord op geven.

Sport je door de media?

Via televisie, kranten en magazines krijgen we zo vaak het ideale plaatje voorgeschoteld van hoe we er als vrouw uit ‘horen’ te zien. Maatje 36, langer dan 1 meter 74, rode lippenstift, minimaal cupmaat C, géén rimpels, géén zwembandjes: de lijst is vrijwel eindeloos. Jaar in jaar uit worden we vrijwel dagelijks met dit beeld geconfronteerd.

En ja, er zijn uitzonderingen. Het cosmeticamerk DOVE bijvoorbeeld heeft tegenwoordig een campagne met ‘dikkere’ modellen. Dit is een erg mooie manier om aan een groot publiek te laten zien dat een grammetje meer of minder heus niet uitmaakt. Toch blijven de meeste merken vasthouden aan het onrealistische ideaal.

Mijn sportlessen zijn niet bedoeld om vrouwen te laten voldoen aan een beeld dat anderen geschapen hebben. Iedereen die naar Schiedam komt om met mij te sporten zal merken dat er een ander doel wordt nagestreefd. En dat is namelijk jouw eigen doel! Met het sporten en intensief fysiek bezig zijn wil ik vooral dat vrouwen zich fijn voelen in hun eigen lichaam. Dat ze weer energie hebben en blij zijn met zichzelf!

Bij MoveMakers sport je voor jezelf

Het maakt voor mij niet uit hoeveel kilo’s je al dan niet kwijtraakt, of je de conditie van een topatleet hebt en of je wel zo strak mogelijk in je vel zit. Het gaat er zoals gezegd om dat je blij bent met wie je bent. De één voelt zich topfit met een gewicht van 90 kilo, de ander met 55 kilo. Jij moet je prettig voelen in jouw eigen lijf, waarbij het uiteraard belangrijk is dat je gezond en fit blijft!

sporten touwenDaar wil ik graag mensen met sporten bij begeleiden. Voor mij is sport een middel om mensen dicht bij zichzelf te laten blijven en hun dagelijkse energieniveau op peil te houden. Zodat ze nooit te moe zijn om met hun kinderen te spelen, te werken, bij familie en vrienden op bezoek te gaan. Zodat ze met plezier de fiets pakken in plaats van de auto. Kortom: met sport laat ik mensen maximaal genieten van het leven!

Dat deze aanpak werkt is wetenschappelijk bewezen. Een effect van sporten is namelijk dat de aanmaak van endorfine wordt gestimuleerd. Endorfine wordt ook wel het ‘gelukshormoon‘ genoemd. Het dankt zijn naam aan het feit dat je je na het sporten letterlijk gelukkiger en blijer voelt. 

Voel jij je na het sporten voldaan/’gelukkig’?

Over de schrijver
Lizet Bakker is de oprichter en eerste trainer van MoveMakers, en heeft passie om zoveel mogelijk vrouwen in beweging te brengen! Sporten is het perfecte middel om fysieke, mentaal en emotioneel in balans te blijven.
Reactie plaatsen