Zoveel mensen, zoveel redenen om te sporten
23 januari 2020 
in Sporten

Zoveel mensen, zoveel redenen om te sporten

Het is fantastisch om te zien hoe mensen hun doelen bepalen en deze met een beetje discipline ook weten te realiseren. Zo begeleidde ik een vrouw uit Schiedam die graag veel kilo’s wilde kwijtraken, maar bang was om te gaan sporten. Toch wist ze de eerste stap te zetten: ze kwam langs voor een sportsessie.

Samen bepaalden we haar doel, dat we vaststelden op minimaal 1 kilo per maand afvallen. Het ging met up and downs. De ene week ging er een hele kilo af, de andere maar een paar ons. Haar totale vetpercentage begon echter te dalen. Ze ging lekkerder in haar vel zitten en nam af en toe weer de fiets in plaats van de auto. Ik was supertrots op haar! Nog steeds trouwens.

Lekker in je vel

Soms hebben mensen niet een specifiek doel, maar sporten ze simpelweg om lekker in hun vel te kunnen zitten. Ik had bijvoorbeeld een vrouw als klant, ze was ergens in de 60. Ze zat thuis in Vlaardingen op de bank, voelde zich futloos en kwam met moeite uit bed. Haar dagen werden gevuld met veel slapen, ook overdag.

Na een mentalekrachtmaand van twee à drie keer in de week licht sporten vertelde zij mij vol trots dat ze haar middagdutje niet meer deed. Ze liep zelfs weer stukken van anderhalf uur in de Broekpolder (een natuurgebied in Vlaardingen): iets wat ze al twee jaar niet meer had gedaan. Ook had ze het voornemen om haar vrijwilligerswerk aldaar weer op te pakken. Dat was zo mooi om te zien en horen – hoe simpelweg bewegen een ander mens weer kan laten glunderen!

Zo zie je: een doel behalen, specifiek of niet, levert ook nog eens extra motivatie op!

Ik vind het geweldig om mensen blij te maken via sport en beweging. Dit is niet alleen gebaseerd op verhalen van enthousiaste vrouwen, maar ook op eigen ervaring. Zelf vond en vind ik het namelijk heerlijk om bijvoorbeeld tijdens een kickbokstraining alles te geven, om me daarna compleet voldaan te voelen. En in balans, want sporten laat je zowel van binnen als van buiten stralen! Dit is precies wat ik jou gun en daarom sta ik elke week in die Schiedamse sportzaal.

Leuk om te horen wat  jouw favoriete sport om  weer te glunderen?

Over de schrijver
Lizet Bakker is de oprichter en eerste trainer van MoveMakers, en heeft passie om zoveel mogelijk vrouwen in beweging te brengen! Sporten is het perfecte middel om fysieke, mentaal en emotioneel in balans te blijven.
Reactie plaatsen